Monday, November 10, 2014

Kek Lapis Sarawak dari Sarawak?


Semua orang  tau kek lapis sarawak dari sarawak, tapi memang betul ke dari sarawak,?? Aku tinggalkan persoalan tu dengan korang, sebab aku malas nak panjangkan cerita identiti makanan yang tak berkesudahan walhal benda tu korang pon tau, makanan just for eat, takda masalah pon pasal asal usul.

Aku keturunan jawa+minangkabau dan agak-agak korang apa makanan aku? Jawapan dia, semua benda ku bedal, tak macam sesetengah orang yang agak terlalu mendikriminasikan jenis -jenis makanan mengikut suku bangsa.

Sembang pasal suku bangsa, agak kurang ajarlah bila sesetengah orang suka kaitkan pasal suku bangsa itu mengikut perangai buruk. Contoh, banjar jahatlah, jawa kaki khianat, minangkabau tamak, bugis ganas...walhal, perangai seseorang dari orang itu sendiri bukan dari keturunan dia.

Tapi, apa nak dikatakan di zaman serba moden ni, ada ja orang yang otak nipis tahap kek lapis. Semua nak dikaitkan dengan suku bangsa n bangsa.

Kalau cakap keturunan dia pon bukan baik-baik mengamuk, cakap dekat orang lain bukan main sajak.

Betul tak?BTW korng suku bangsa apa?



Saturday, October 25, 2014

Bila Lelaki Masuk Dapur...

Apa perasaan korang bila abang,adik lelaki korang masuk dapur? Ada yang pikir tahap dewa nye dapur bersepah. Tak kisahlah macam mana pon imaginasi korang, tapi sekurang2nya diaorang still leh survive kalau takda perempuan dalam hidup diorang lagi kan. 

Minggu2 lepas banyak aktiviti aku dekat dapur,korang lehlah tengok aktiviti aku dekat dapur melalui gambar yang sempat aku ambil.Sorylah gambar tak cun sangat, almaklumlah, dah lama cuti pegang kamera.

Aku buat cake n roti ja banyak. Aku amik kelas, tambah apa yang patut, tak cukup rasanya nak harapkan ilmu time diploma dulu. Banyak yang tercicir. Haritu aku ada buat demo shushi, tapi gambar tak sempat nak ambillah...sory.

Btw ,Selamat menyambut Maal Hijrah..peace. Kalau berminat nak tempah apa2 cookies or mini tart or cake habaq mai..harga kelia punya..hehe..









contact me : 0173997930



Thursday, July 24, 2014

Posa ke Iftar..Salam Perantauan.

Betul tak Suat khabar dah penuh dengan ucapan samat hari raya dari bla..bla..bla...dengan gambar cover body pakai baju sejuk and berkelah tengah panas rembang matahari dan sedikit senyuman kepuasan dapat masuk suat khabar tempatan di Malaysia. Betol tak? *hakhakhak* tapi kalo ko berkelah tengah panas rembang matahari kat Malaysia, ko memang bukan orang Malaysia.


#Posa ke Iftar..Salam Perantauan.

Tapi tajuk aku tak adalah nak sembang sangat pasal perantauan and aku bukanlah raya di perantauan. Ado jo dokek Ghombau ha..and puasa kali ni fully aku dekat Rembau , sebab sebelum ni when Ramadan aku not fully kat Rembau and kalo ado pon just curi-curi balik sebab jadi student di nuh utara tanah air.So diringkasakan cerita sebelum aku karang lagi 360 patah perkataan, this ramadan totally berbeza dengan puasa yang lepas-lepas sebabnya : *nampak x? ada titik bertindih, macam panjang je kan entry kali ni.haha*

1) Puasa kali ni dipenuhi dengan jemputan ala-ala yang berhormat .. *takdalah berhormat sangat pon *.
Kawan-kawan dari  Sekolah Menengah Rendah  ajak bukak puasa sama. Bila jumpa kawan-kawan lama ni, satu ja aku dapat cakap #seronok! sebab nak jumpa susah,maklumlah duduk utara, apa ko gila nak balik dari perlis ke  negeri sembilan buat balik hari sebab nak berbukak? so time raya ja boleh jmpa..so bila time berbuka sama2 ni agak kelainanlah bagi aq..

2) Pon berbuka puasa jugak punca cerita, tapi lain sikit, sebab ni bukak posa dengan kawan-kawan Sekolah Menengah Atas a.k.a Kolej Vokasional. Budak ni selalu ja jumpa, AKAN TETAPI, walaupun selalu jumpa..macam tak pernah jumpa..sebab sembang tak hengat dunia. Macam ko boleh ibaratkan, kau lalu sebelah aku pon, aku tak akan perasan kau wujud sebab aku tengah bersembang dengan member aku. Kan.....-- macam tak best kan perbandingan aku....tapiiiiiii Ha acamgitulah perumpamaan dia. So boleh lah bayangkan situasi dia kan..dengan gelak bising tak ingat dunia ..HAHAHAHA.*ni taip ja, so x bising* Tapi best!

3) Keluar! okay...bukan aku halau korang keluar dari aku punya blog, tapi just nak cakap Ramadan kali ni banyak sangat kuar,letih meh..hahaha * gelak lagi*

4) Ni aku tak nak ulas pasal Iftar, cuma aku nak cakap,..bila aku belek-belek entry yang lepas-lepas... *ayat novel beb* bagi aku menarik, sebab jenis aq suka recall balik benda yang lama..so kiranya macam jurnal berabuk yang update setahun sekali lah kan, and bagi aku wrtting aku macam senang hadam..hohoho * lagi gelak lagi*

5) Aku jarang update blog ni sebab xda cerita and baby Nikon pon aku dah jarang, tengoklah kalau ada gambar cantik2, aku updatelah... * tak gelak dah*

#tq sebab baca :) 3.36am.24/7/2014

p/s: Update macam xda rasa bersalah tu, padahal dah lama tinggalkan berabuk..hakhakhak *GELAK LAGI!!!*

Friday, May 30, 2014

Belajar atau Belajaq?

Manusia makin lama belajaq bukan bodoh tapi makin pandailah kan...takkan sebaliknya, tapi bukan semua orang paham apa yang depa belajaq betol tak? Depa tau tala masuk kelas ari-ari, janji kedatangan penuh.
Hehe..


Tu gambaq kapal ngan bot2 yang aku sempat catch sebelum abis belajaq kat perlis. Sekarang aku dah habis secara rasminya pada peringkat diploma bila keputusan keluaq ari tu, now kat rumah dok makan sampai kembung. Adalah certain part yang aq seronok sangat nak tinggalkan perlis, sebab aku pon memang asal dari perlis,now dekat negeri sembilan, but ada ar benda2 yang buat aku tak suka perlis, bukan sebab negeri and orangnya, tapi kenangan tu.

Semua orang belajaq dari pengalaman, memanglah kita belajaq masuk dalam kelas, tapi dalam proses tulah kita akan lebih matured .

Sembang pasai sambung belajaq ni, dengan keputusan yang agak hensem, aku nak sambung degree dalam kulinari or sains sosial bahagian pembagunan wilayah, tapi...sambil dok lepak2 kat rumah dok buat MUET ni, aku gatal2 antar resume, and the result..adalah tawaran yang agak owsem....

Aku takot nak pegang duit awal2...takot nanti ilang nak semangat nak belajaq...takpalah..pelan2 kayuh...aku harap2....settle MUET...cepat2 mohon degree..teruih sambung...tak larat dok kembung makan tidoq kat rumah....ngeh3...

#urmmmmm oh kawan
There was an error in this gadget