Monday, November 10, 2014

Kek Lapis Sarawak dari Sarawak?


Semua orang  tau kek lapis sarawak dari sarawak, tapi memang betul ke dari sarawak,?? Aku tinggalkan persoalan tu dengan korang, sebab aku malas nak panjangkan cerita identiti makanan yang tak berkesudahan walhal benda tu korang pon tau, makanan just for eat, takda masalah pon pasal asal usul.

Aku keturunan jawa+minangkabau dan agak-agak korang apa makanan aku? Jawapan dia, semua benda ku bedal, tak macam sesetengah orang yang agak terlalu mendikriminasikan jenis -jenis makanan mengikut suku bangsa.

Sembang pasal suku bangsa, agak kurang ajarlah bila sesetengah orang suka kaitkan pasal suku bangsa itu mengikut perangai buruk. Contoh, banjar jahatlah, jawa kaki khianat, minangkabau tamak, bugis ganas...walhal, perangai seseorang dari orang itu sendiri bukan dari keturunan dia.

Tapi, apa nak dikatakan di zaman serba moden ni, ada ja orang yang otak nipis tahap kek lapis. Semua nak dikaitkan dengan suku bangsa n bangsa.

Kalau cakap keturunan dia pon bukan baik-baik mengamuk, cakap dekat orang lain bukan main sajak.

Betul tak?BTW korng suku bangsa apa?



No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget